Behalve lekker aan het zwembad liggen, behalve op je terras- of binnen met je eigen muziek zitten, behalve het bereiden en eindeloos genieten van een mooie lunch of een heerlijk diner met een mooie lokale wijn, behalve door de tuin wandelen terwijl je kersen, bramen, appels, hazelnoten, walnoten en verse groenten dan wel kruiden plukt, Behalve mij helpen in de groentetuin…… zijn er nog heel veel andere leuke dingen te doen.

Fietsen: Je kunt hier fantastisch fietsen. De omgeving is prachtig en de wegen stil. Je kunt voor glooiend gebied kiezen (ga rechts af) en voor de meer klimmerige routes (ga linksaf). Er zijn ook uitgestippelde mountainbike routes en wij hebben een aantal stafkaarten. Helmen zijn verplicht in Frankrijk.

Wandelen: Er zijn mooie uitgestippelde wandelingen vanuit zowel Sainte Sabine, Beaumont als Monpazier. En waarschijnlijk vanuit nog veel meer plaatsen, maar daar moeten we nog achter komen.

Kanoën: Dordogne

Markten: Heerlijk met al hun verse lokale groenten, mooie worsten, kip van het spit, verse geitenkaasjes. De beste markt is op zondagochtend in Issigeac. Je kunt er zelfs oesters vinden (12 voor €7!!) en in je keuken is een oestermes aanwezig en ik geef met veel plezier een snel cursus oester openen. Deze markt is super gezellig met vooral vriendelijke lokale mensen die hun eigen spullen komen verkopen. Je kunt veel dingen proeven van tapenades, stukjes worst tot wijnen. In de zomer kun je er beter voor tienen zijn want het wordt er extreem druk.

Dinsdagochtend in Beaumont

Woensdagochtend in Villereal (alleen in de zomer) en Bergerac

Donderdagochtend in Lalinde, Monpazier en Monflanquin

Zaterdagochtend in Villereal en Bergerac

Als het seizoen daar is heeft Monpazier de grootste cepesmarkt van de Dordogne. Het seizoen varieert echter. Alles hangt af van het weer: Even wat regen en daarna heel veel zon en het eekhoorntjesbrood komt overal de grond uit.

Wijnproeven: Natuurlijk, met een gebied als Bordeaux als buurman, verdwijn je een beetje in de schaduw. Toch heeft de Bergerac dezelfde druiven en veel prachtige wijnen. Er is hier nog zoveel te ontdekken en de wijnmakers zijn nog steeds meer dan bereid je de wijnen te laten proeven. Ik raad je zeker aan een plaats als Saint Emilion te bezoeken. Het is een prachtig plaatsje maar de wijnen zijn te duur en de mensen te gewend alles aan toeristen te slijten. Dus voor het ontdekken raad ik echt onze buurt aan. Veel wijnmakers zijn recent overgestapt op het produceren van biologische wijnen. Gelukkig maar!

Dorpsfeesten: Heerlijk! Raar genoeg zijn we nooit naar dorpsfeesten geweest in de tijd dat we hier nog op vakantie kwamen. Nu dat we het ontdekt hebben willen we er geen één meer missen. Met veel enthousiasme spelen er lokale bands waarvan sommige echt goed zijn. Er is een fantastische sfeer en iedereen doet mee. Tijdens onze Saint Sabine dorpslunches helpt de burgemeester met serveren!!! Ook de paardenraces die af en toe in de Hippodrome van Villereal gehouden worden, zijn een ware happenning

Natuurlijk zijn er alleen maar mooie bastides en veel prachtige kastelen, maar wat mij echt opvalt, is het groot aantal kunstenaars in de buurt. Ook op dat gebied is er heel veel te ontdekken.

Restaurants: Het is verrassend maar 1 kilometer van je voordeur in ons kleine Sainte Sabine Born, vind je een 1 Michelin ster restaurant: Etincelles het is er ontspannen en vriendelijk en je hoeft niet je zondagse kleding aan te trekken. Het is er een beetje alsof je bij vrienden op bezoek gaat. Ze serveren mooie gerechtjes en hebben een prachtige wijnkaart. In de zomer moet je echter wel weken van tevoren reserveren, het is namelijk erg klein en razend populair. La Brucelière  en L'Atelier, in Issigeac, zijn ook favorieten. Men kookt hier wat creatiever dan gemiddeld. Ook hier zijn ze erg vriendelijk, hebben ze een goede wijnkaart en ook hier moet je op tijd reserveren. In Villereal  zijn wat eenvoudige, leuke, goedkope tentjes te vinden waarvan Les Marronniers onze favoriet is. Goede pizza’s, pasta’s, salades en vleesgerechten. Ontzettend aardige mensen en een groot terras. Le Moderne serveert goede vleesgerechten van hun eigen koeien en kalveren. Ze zijn er vriendelijk maar de service laat nog wel eens afweten. Ook hier een groot terras. Binnen hangen helaas 2 grote tv schermen te schetteren, dus dat is wat minder. Een nieuwe favoriet is Hôtel De L'Europe, in Villereal, heerlijke sfeer, lekker eten, we gaan er vaak naartoe. En dan terug in Sainte Sabine, daar hebben we nog Chez Edith. Ook hier weer vriendelijke mensen en een groot terras met zwembad. Het is er goedkoop en 1 van de eigenaars houdt van wijn, waardoor er af en toe wat interessante wijnen op de kaart kunnen staan, maar die kunnen dan ook weer zomaar uitverkocht zijn....

En dan ons oude vertrouwde favoriete restaurant, de plek waar we steeds weer terugkeren Chateau Les Merles. Het heeft een creatieve keuken, jong personeel dat vele talen spreekt (ook Nl), een mooie wijnkaart met veelal lokale wijnen, een fantastisch, zeer sfeervol terras en binnen is het ook heerlijk zitten bij de grote openhaard. Absoluut het half uurtje rijden waard. Voordat we onze eigen plek creëerde verbleven we hier jaar in jaar uit!